Badania wykazały, że osoby, które spożywają do 14 jednostek alkoholu tygodniowo, są mniej narażone na wystąpienie zaćmy.
Zaćma to mętne plamy, które pojawiają się w soczewce oka i mogą prowadzić do pogorszenia widzenia i występują najczęściej u osób starszych. Operacja usunięcia zaćmy jest najczęstszym zabiegiem chirurgicznym w Wielkiej Brytanii, gdzie każdego roku przeprowadza się około 450 000 tego rodzaju operacji.
Badanie dotyczące powiązań między operacją usunięcia zaćmy a spożyciem alkoholu zostało przeprowadzone przez fundację Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust i Institute of Ophthalmology University College London.
W największym jak dotąd badaniu, przeanalizowano dane pochodzące od ponad 490 000 osób z brytyjskich badań kohortowych Biobank i EPIC-Norfolk. Uczestnicy tych badań podają szczegółowe informacje o swoim zdrowiu i stylu życia.
Wyniki badania pokazują, że osoby, których spożycie alkoholu mieściło się w zalecanej przez rząd ilości 14 jednostek alkoholu tygodniowo, były mniej narażone na operację zaćmy.
Ryzyko było mniejsze wśród osób, które piły wino, w porównaniu z osobami, które piły piwo lub napoje spirytusowe. Ryzyko operacji zaćmy było o 23% niższe u osób z grupy EPIC-Norfolk, które piły wino co najmniej pięć razy w tygodniu i o 14% niższe w grupie brytyjskiego Biobanku dla tej samej kategorii spożycia alkoholu.
Dr Sharon Chua, pierwsza autorka artykułu opublikowanego w czasopiśmie Ophthalmology, stwierdziła, że związek ten można przypisać przeciwutleniaczom obecnym w winie.
Źródło: Rassegnastampa.news