Spacer, Zwiedzanie: Oprowadzanie po wystawie „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna” dla osób z niepełnosprawnością wzroku

Wydarzenie odbędzie się w ramach 10. edycji Festiwalu Kultury Bez Barier
Termin i miejsce wydarzenia:
02.10.2022 (niedziela), godz. 14:00
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN
ul. Anielewicza 6
00-157 Warszawa
Wstęp wolny, obowiązują zapisy.
Zarejestruj się na wydarzenie!


 

Wystawa „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna” to podróż w czasie i przestrzeni. Prezentujemy na niej różnorodność tradycji i dań żyjących przez stulecia w diasporze Żydów. Opowiadamy o tym, jak dzięki migracjom rozpowszechniali potrawy i produkty, począwszy od średniowiecza aż po wielkie fale emigracji w XIX i XX wieku. Przedstawiamy religijny fundament spajający żydowską kuchnię, zasady koszerności związane z przygotowaniem posiłków oraz współczesne łamanie tradycji i odkrywanie na nowo kulinarnych korzeni. Skłaniamy także do refleksji, prezentując cztery rzeźby Anny Królikiewicz, przygotowane specjalnie z myślą o ekspozycji.
Zapraszając na wystawę, zachęcamy do wspólnego poszukiwania odpowiedzi na pytanie: czym jest żydowska kuchnia? Odkrywając, co łączy placki ziemniaczane z latkesami i gołąbki z holiszkami, jaki związek ma czulent z adafiną i dlaczego nowojorczycy uważają ogórki kiszone i barszcz za dania żydowskie, przekonajmy się, jak bogata jest żydowska kultura kulinarna.