Smaki końca lata. Komputy, kasztany i ser z jabłek

Warsztaty kulinarne dla młodzieży (+16 lat) i dorosłych z cyklu „Królewska kuchnia Paula Tremo” – zajęcia przystosowane dla osób słabowidzących i niewidomych, prowadzone z wykorzystaniem audiodeskrypcji na żywo
Termin i miejsce wydarzenia:

  1. • 03.09.2020 (czwartek), godz. 17:30
  2. • 05.09.2020 (sobota), godz. 11:00

Wydarzenie online
Obowiązuje rejestracja na wydarzenie przez formularz zgłoszeniowy
Link do warsztatów wysłany zostanie nie później niż dwie godziny przed rozpoczęciem wydarzenia na adres, z którego dokonana została rezerwacja.


 

Muzeum Łazienki Królewskie w Warszawie wraz z Fundacją Kultury Bez Barier zapraszają na warsztaty z cyklu „Królewska kuchnia Paula Tremo”, podczas których porozmawiamy o przetworach i daniach roślinnych, przygotowywanych z popularnych w XVIII wieku owoców i warzyw. Podczas spotkania nauczymy się przyrządzać jarmuż z kasztanami według przepisu kuchmistrza Stanisława Augusta.
Jak smakowało lato w XVIII wieku? Czym królewski kuchmistrz raczył Stanisława Augusta w Łazienkach Królewskich? Jakie miłe dla podniebienia przetwory były popularne w dobie oświecenia?
O komputach, marmoladach i esencjach owocowych będziemy rozmawiać, przygotowując jarmuż z kasztanami według przepisu Paula Tremo. Degustując samodzielnie przygotowaną potrawę, zastanowimy się nad innymi nieoczywistymi dzisiaj smakami z przeszłości, takimi jak ser z jabłek czy marynowany szczaw. Podczas warsztatów przyjrzymy się również sposobom przechowywania przetworów oraz organizacji królewskiej spiżarni i magazynu sprzętów kuchennych.
Warsztaty prowadzi Olga Michalik, historyk sztuki i kultury, edukatorka muzealna, miłośniczka odkrywania i testowania kuchni nieoczywistej i zapomnianej, koordynatorka projektu Muzeum Dostępne w Łazienkach Królewskich.

Materiały do przygotowania we własnym zakresie:

deska do krojenia, dwa noże (większy i mniejszy), durszlak, duża miska, garnek, rondel, kilka miseczek / talerzyków, podstawowe sztućce, ściereczka

Składniki niezbędne do przygotowania potrawy:

kasztany jadalne*(minimum 100 g), jarmuż, masło (zamiennik: olej roślinny), mąka (dowolna, rekomendowana pszenna lub gryczana niepalona), cukier, woda

Opcjonalnie składniki:

cytryna, gałka muszkatołowa, wywar z rosołu lub warzyw*

Ważna informacja:

składniki oznaczone gwiazdką wymagają uprzedniego ugotowania lub skorzystania z półproduktu, wskazówki dotyczące przygotowania innych wybranych składników uczestnicy warsztatów otrzymają odpowiednio wcześniej – dla osób mieszkających w Warszawie istnieje możliwość dostarczenia produktów do domu, prosimy o zaznaczenie takiej opcji w formularzu zgłoszeniowym.
Dodatkowe informacje: Aleksandra Sztajerwald (Fundacja Kultury Bez Barier) aleksandra@kulturabezbarier.org