Niewidomy pisarz Marek Kalbarczyk patrzący na kłopoty spowodowane Koronawirusem trzecim okiem udostępnia internautom swoją książkę za darmo! Jak poradzić sobie w tym trudnym czasie? Może czas spędzany w domu, często poza pracą, ma niespodziewane, ciekawe zalety?
Kwarantanna spowodowana pandemią koronawirusa dotknęła nas wszystkich bez względu na niepełnosprawność czy status społeczny. To trudny czas, który spędzamy z rodziną, często poza pracą. Czasem nie wiemy co robić i martwimy się o zdrowie swoje i innych. Boimy się o przyszłość zamiast mądrze odwrócić wektory i robić to, na co normalnie brakuje czasu.
Marek Kalbarczyk, człowiek społecznie zaangażowany, chce nam wszystkim dodać otuchy – niezależnie od kłopotów i niebezpieczeństw i tak musimy wygrać!
A jak najlepiej przeżyć ten czas? Może warto oddać się refleksji przy książce? Wystarczy na chwilę zapomnieć o problemach i zanurzyć się w świat opowieści, w którym ogranicza nas jedynie nasza fantazja i możemy na swoje problemy spojrzeć z innej perspektywy. Bo czym są obecne problemy, gdy wyobrazimy sobie, że tracimy wzrok i nagle staje się ciemno?
Marek Kalbarczyk spośród 51 książek, których jest autorem, wybrał dla Was „Smak na koniuszkach palców”. Napisał ją razem z dziennikarzem kulinarnym, wybitnym intelektualistą śp. Piotrem Adamczewskim. Obaj autorzy byli przekonani, że z każdej sytuacji wynika wartościowa nauka, wystarczy do niej podejść pozytywnie i z dystansem.
Pozytywne podejście do życia jest dewizą życiową Marka Kalbarczyka, który pomimo utraty wzroku w wieku 13 lat, swoje doświadczenie traktuje jak wielką przygodę i prezent od Boga! Według niego : „Życie jest ciekawą grą, w której chodzi o dotarcie do kresu i możliwość wykazania się dobrem, jakie udało się uczynić dla bliźnich.”
O książce
Sobotni wieczór, czas spotkań! Kilkoro przyjaciół ma przyjść na miłą kolację. Kiedy rodzina zabiera się do kuchennych przygotowań, gaśnie światło – awaria! Nie ma prądu i robi się ciemno. Jak przygotować zaplanowane potrawy: przekąski, zupę, główne danie, drób i rybę? Można zapalić świeczkę, latarkę w komórce, ale czy to wystarczy? Najbardziej pomocny okazuje się niewidomy gospodarz – nie musi patrzeć, a przecież wie gdzie co jest i jak sobie poradzić – gdzie nożyk do obierania ziemniaków, sosjerka, solniczka, łyżki i widelce… Jak obrać jabłko, a jak oddzielić białko jajka od żółtka?
„Smak na koniuszkach palców” to także ciekawy przewodnik po Mazowszu, opisujący tutejsze zabytki, krajobrazy, historię i kulturę regionu. Przecież wiadomo, że tubylcy najmniej znają swoje okolice. Najwyższy czas, by Warszawianie pozwiedzali swoje okolice! To również informator restauracyjny, poradnik kulinarny i książka kucharska. Mamy tu bodaj pięćdziesiąt trzy przepisy kulinarne. Autorem pięćdziesięciu z nich jest Piotr Adamczewski, a trzech Marek Kalbarczyk. Może w tym trudnym czasie rozweseli Was przygotowanie i spróbowanie smacznej pieczeni z mielonego mięsa z rozdrobnionymi śliwkami i konserwowymi ogórkami, na dodatek w pomidorowym sosie? Jeszcze nie spotkaliśmy kogoś, komu by ona nie smakowała! A może coś prostszego do wykonania – kotlet schabowy z jabłkiem?
Publikacja jest wielowątkowa. To tak samo fajne, odprężające opowiadanie, jak poradnik zarówno na smutny, jak i wesoły czas. Pokazuje, że nawet niewidomi mogą więcej niż można byłoby się spodziewać. Skoro potrafią sobie poradzić w kuchni, poradzą sobie w całym życiu. Skoro radzą sobie oni, jak mają sobie nie poradzić inni – sprawni?
Jeżeli spodoba wam się książka „Smak na koniuszkach palców” i chcecie poznać inne książki Marka Kalbarczyka w wersji drukowanej, możecie je zamówić na stronie wydawnictwa: www.wydawnictwotrzecieoko.pl.
Czytając te książki i wpłacając za nie stosowne kwoty, pomożecie Fundacji Szansa dla Niewidomych i umożliwicie kontynuację jej fascynującej działalności. Ponad 28 lat temu założył tę organizację Marek Kalbarczyk. Wszystkie wpływy ze sprzedaży swoich książek przekazuje na cel pomocy niewidomym, którym się nie wiedzie.
O autorze:
Marek Kalbarczyk – niewidomy matematyko-informatyk, redaktor prowadzący audycje (obecnie w radiu, a wcześniej w telewizji), Prezes Honorowy Fundacji Szansa dla Niewidomych, wielokrotnie nagradzany i odznaczany działacz społeczny, wreszcie autor książek o świecie dźwięku i dotyku. Należy do kategorii osób, które umykają uproszczonym klasyfikacjom. Jest aktywny w tak różnych dziedzinach, że nie wiadomo, kim jest najbardziej.
Napisał ponad 50 książek, m.in.: „Czy niewidomy może zostać prezydentem?”, „Perły Mazowsza dla ciebie”, „Smak na koniuszkach palców”, „Dotyk Solidarności”, „Przewodnik znakomity; Jan Karski – wybitny dyplomata, honorowy obywatel i świadek nadziei”, „Epilogi przywracające nadzieję”, „Obrazy, które gdzieś hen uciekły” oraz najnowszą „Ich trzecie oko”.
O Piotrze Adamczewskim:
Piotr Adamczewski – krytyk kulinarny „Polityki”. Autor książek „Wielki świat od kuchni”, „Smakosz wędrowny”, ”Męskie gotowanie”, „Krwawa historia smaku”, „Rok na talerzu”, „Tańce wokół stołu”, ”Rodaku czy ci nie żal czyli z polską kuchnią w walizce”, „Wędrówka po stołach Europy” i „Kuchnia w kawalerce i apartamencie” (trzy ostatnie we współpracy z żoną Barbarą). Podróżował po świecie wszędzie zaglądając do kuchni. Skończył kurs sommelierów w Bordeaux. Od 20 lat prowadził w „Polityce” ranking restauracji „Za stołem” i felieton pod tym nagłówkiem. Był autorem audycji „Na apetyt Adamczewski” w TOK FM.
„Smak na koniuszkach palców do pobrania”:
Pobierz książkę w formacie .pdf
Źródło: Wydawnictwo Trzecie Oko