Sobota z kuchnią lewantyńską

Warsztaty dla osób z dysfunkcją wzroku
Termin i miejsce wydarzenia:
13.07.2019 (sobota), godz. 12:00
Muzeum Azji i Pacyfiku
ul. Solec 24
00-403 Warszawa
Wstęp wolny
Aby wziąć udział w warsztatach, należy wypełnić formularz zgłoszeniowy znajdujący się pod adresem:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfY_OfQO6WBd9nWtD0NyzqO_GSxE2j5zNXYT0KEkK8KJ-Z7pg/viewform
Osoba do kontaktu:
Aleksandra Sztajerwald, aleksandra@kulturabezbarier.org


 

⛩ Żyzny Półksiężyc to miejsce, w którym rozwinęły się wielkie cywilizacje starożytnego Bliskiego Wschodu i w którym od tysięcy lat uprawia się rośliny strączkowe, winorośl i zboża. Rośliny te stały się podstawą kuchni tego regionu i do dziś rośliny stanowią jej ważny element i są podstawą wielu potraw.
Czy hummus jaki znamy z warszawskich barów i lodówek supermarketów różni się czymś od bliskowschodniego kuzyna❓
Czy pastę sezamową je się na słodko czy na słono❓
Czym jest jedzenie koszerne i halal. Jak pachnie za’atar❓
Tego dowiemy się w czasie spotkania z cyklu Posmakuj Warszawy.
Wszystkie potrawy prezentowane w czasie spotkania są wegetariańskie.